Skip to main content

PERS-
ARTIKELEN

AUSZUG AUS EINEM ARTIKEL IN TREND – DAS ÖSTERREICHISCHE WIRTSCHAFTSMAGAZIN, JULI 2010

 

OPTIMAAL GENIETEN: WIJ ZIJN WERELDKAMPIOEN
OOSTENRIJKSE BEDRIJVEN ZIJN IN VELE CATEGORIEËN WERELDLEIDE
(TREND, JULI 2010)

Eten en drinken: Van pompoenpitolie tot de wijnfles, de culinaire hoogstandjes van ons land.

Vaak lijkt het alsof de Oostenrijker de wereldkampioen in het genieten van wijn en bier is. Nee! Met deze veronderstelling moet eindelijk eens afgerekend worden.  Men kan niet overal topkwaliteit bieden. Met een wijnconsumptie van slechts  30 liter per jaar eindigen we wereldwijd slechts op de zesde plaats. De grootste wijndrinker is de Fransman met 60 liter per jaar. En bij het eten van vlees, we zijn bijna vegetarisch. De gemiddelde  Amerikaan: 130 kg per jaar. De Duitser: 88 kilo per jaar. En wij: een magere 60 kilo. Daarmee lopen we slechts 2 kilo per jaar voor op de India.

 

Het beeld, Oostenrijkers zijn wereldkampioenen in verwennerij, is natuurlijk ontstaan  door berichten als "Burgenland rode wijnen zijn van wereldklasse" of "Oostenrijkse Sauvignons in de wereldtop". Het feit dat in een blinde proeverij lokale wijnkelders als Jurtschitsch, Lackner-Tinnacher, Neumeister en Grossn met hun Sauvignons voor de Zwitserse Jean-Pierre Pellerin of de Wijnmakerij van Californië Mondavi eindigen, zijn eigenlijk schadelijk voor onze reputatie, want Oostenrijk is in op het gebied van het gezonde genieten wereldmarktleider: De onderneming uit de Steiermark Pelzmann bijvoorbeeld, is 's werelds grootste pompoenpitolie producent. "Pompoenpitolie, daar hou je van of niet. Maar het gezonde effect is onmiskenbaar," zegt Klaus Pelzmann, die samen met zijn broer Gregor, als derde generatie leiding geeft aan het bedrijf.

"Zelfs onze opa heeft pompoen-
pitolie bekend gemaakt in het
buitenland. En vandaag de dag
leveren we aan 22 landen, van
Duitsland tot Australië, van China
tot de World Cup gastland
Zuid-Afrika."

Het feit dat Oostenrijk niet het land van de gulzigheid is, bewijst ook dat een Oostenrijker, het genot van microscopisch kleine porties op enorme borden heeft uitgevonden - en toch is hij in zijn vak een echte wereldkampioen: de grondlegger van de Nouvelle Cuisine: Eckart Witzigmann. Van de 50 beste restaurants ter wereld was hij in april 2010 onderscheiden voor zijn levenswerk met de titel "chef-kok van de eeuw".

  

Tenslotte biedt ook de wijnmaker, die kon profiteren van de meeste eerste plaatsen in internationale wijnproeverij, zijn wijncreaties niet in grote flessen, maar in zeer kleine flesjes.

 

Alois Kracher, voormalig Sweet Wijnmaker van het Jaar. En zoon Gerhard heeft reeds een wereldkampioenschap titel naar Illmitz in Burgenland gebracht, nadat zijn vader in 2007 is overleden. In het algemeen is de familie van wijnmakers Kracher altijd goed voor een record.

 

Zij maakten de grootste wijnfles ter wereld:. Twee en een halve meter hoog en gevuld met 420 liter Kracher Beerenauslese droog 2005 vintage. Dit object ging verloren voor Oostenrijk; deze reuze fles is namelijk in Zwitserland.

WERELDWIJD MARKTLEIDER IN POMPOENPITOLIE
(ARTIKEL HANDELSZEITUNG, NR. 1, 24. AUGUST 2002)

Oliemolen pelzmann. Nieuwste technologie van oliepersen in het zuiden van de steiermark levert een unieke kwaliteit pitolie en wereldwijd erkenning. Al in de 70 jaren werd in Wagna, Zuid Steiermark, pompoenpitolie geperst in oliemolen Pelzmann. Wat begon als een familiebedrijf, is nu een modern ingerichte productie. Met de unieke balans tussen traditie en technologie produceert Pelzmann een unieke, gastronomische kwaliteit pompoenpitolie- dat tot uitdrukking komt in een steeds toenemende vraag. Een belangrijk element binnen de verkoop is de nauwe samenwerking met de Oostenrijkse handel in voedingsmiddelen, die de kwaliteit van Pelzmann bijzonder waardeert. Maar ook internationaal is er veel vraag naar  Pelzmann olie: vorig jaar werd een exportaandeel van bijna 50% bereikt. "Een groot succes", zegt CEO Klaus Pelzmann, " dat ons 's werelds grootste fabrikant maakt van pompoenpitolie!"


M O D E R N S T E   T E C H N I E K . . .

 

De sleutel tot het succes van  oliemolen Pelzmann ligt in de kwaliteit. . "Een altijd consistente, hoge kwaliteit," aldus Klaus Pelzmann  "kan alleen gegarandeerd worden als alle stappen in het productieproces  exact overeenkomen met de opgegeven parameters ".  Om de benodigde waarden in de afgelopen jaren vast te stellen  zijn met steun van het Instituut voor Process Engineering aan de Technische Universiteit van Graz en Joanneum Research  uitgebreide studies gedaan. Daardoor beschikken we vandaag de dag over die exacte waarden die essentiële voorwaarden zijn, voor de productie van premium oliën. Alle parameters worden bestuurd en gecontroleerd door een centrale computer. Bronnen van fouten, zoals ze die tot nu toe hadden,  veroorzaakt door handmatige bediening, zijn vrijwel onmogelijk door de hightech faciliteit.

"Voor ons was het belangrijk,"
legt Klaus Pelzmann zijn kijk
op de dingen uit, "een techniek
te ontwikkelen, die het traditioneel
persen van pompoenpitolie bewaakt en
menselijke onnauwkeurigheid uitsluit."

. . . V O O R   D E    B E S T E   K W A L I T E I T

 

Vandaag de dag, controleert de computer  de gehele productie-installatie. Sensoren zorgen ervoor, dat het besturingsprogramma doorlopende informatie krijgt over de huidige stand van de perskoek, zodat elke stap van de productieproces precies verloopt volgens de onderzochte en gewenste parameters. Ook wat betreft de productiematerialen, volgt Pelzmann zijn eigen weg: 

 

Een speciaal ontwikkelde oliemolen combineert traditionele, eerder gebruikte materialen met moderne elementen. Het hart van de molen is een nieuwe 40-tons pers. Zij perst, zoals vroeger gebruikelijk, op behoedzame wijze, terwijl er voldoende capaciteit beschikbaar is om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.

"Steiermarkse pompoenpitolie" is als merk is onderworpen aan bijzonder strenge EU-herkomst voorschriften. Slechts enkele, kwalitatief hoogwaardige specialiteiten in Europa mogen trots dit keurmerk voeren.

 

Oliemolen Pelzmann voldoet aan deze strenge richtlijnen en heeft recht om de benaming  "beschermde geografische aanduiding (BGA)" gebruiken. Voor de gebruiker betekent dit dat alleen de beste Steiermarkse pompoenzaden voor de productie worden gebruikt. 

 

P O S I T I E V E   T O E K O M S T V E R W A C H T I N G

 

Met de nieuwe fabriek is de basis voor de  optimale productie van  "groene goud" veilig gesteld. Maar daarmee is Pelzmann zeker nog niet tevreden. "Ons doel is om de Steiermarkse pompoenpitolie aantrekkelijk te maken als een uniek en culinaire juweeltje  en dat ook ver buiten de Oostenrijkse grenzen bekend te maken." Hiermee schets Klaus Pelzmann de uitdagingen voor de toekomst. 

 

Pelzmann richt zich vooral op verdere intensivering van de communicatie met handelspartners, maar ook op een intensieve voorlichting bij de consument. "Het concept van pompoenpitolie is wellicht al bekend bij velen, maar niet altijd weet de consument dat je er veel mee kunt dan alleen maar lekkere salades mee maken. Hier willen we de nadruk op leggen ", aldus Klaus Pelzmann. "Als marktleider zien wij het als onze taak om de consument deze pompoenpitolie als een bijzondere smaakmaker op de kaart te zetten. Wij zijn ervan overtuigd dat we met alle ingezette maatregelen op het juiste spoor zitten. "Steiermarkse pompoenpitolie zal in de toekomst een grotere rol spelen in Europa, maar ook in de wereld, waardoor het een waardige ambassadeur is van delicatessen uit Oostenrijk. 

 

Het feit dat dit doel haalbaar is, blijkt uit de trend van de afgelopen jaren, dat pompoenpitolie uit Steiermark in steeds meer schappen van Europese retailers en ketens van speciaalzaken wordt gepresenteerd. Vergelijkbare ontwikkelingen zijn ook in de nieuwe wereldmarkten zichtbaar. 

 

Klaus Pelzmann: "Modernste technologie met behoud van traditie voor de beste kwaliteit heeft ons veel nieuwe successen gebracht. Daar vertrouwen we ook op voor de toekomst."