Skip to main content

SINDS
GENERATIES
HET BESTE

 

SINDS HET MIDDEN VAN DE JAREN 1930 WORDT ER IN DE OLIEMOLEN PELZMANN IN WAGNA, IN HET ZUIDEN VAN STEIERMARK, POMPOENPITOLIE GEPERST. HET BEGIN VAN HET FAMILIEBEDRIJF GAAT TERUG TOT FRANZ PELZMANN I.

Zijn kleinzoon, Franz Pelzmann III., is aan het einde van de 60 jaren gestart met het verkopen van pompoenpitolie in heel oostenrijk. Vandaag de dag is het bedrijf in handen van zijn twee zonen Klaus en Gregor Pelzmann. Zij hebben zich tot doel gesteld met innovatieve ideeën pelzmann verder te ontwikkelen en tot nieuwe successen te brengen. Wat destijds als een kleine familiebedrijf begon, is inmiddels een productiebedrijf met de modernste techniek en marktleider in de wereld met pompoenpitolie.

IN HET
OLIESPOOR VAN
PELZMANN

IN 1935 KOCHT DE MOLENEIGENAAR FRANZ PELZMANN EEN OLIEPERS, DIE GEBRUIKT WERD OM DE OOGST VAN DE BOEREN IN DE OMLIGGENDE DORPEN IN LOONDIENST TE PERSEN. HET MERENDEEL VAN DE MEEWERKENDE BOEREN NAM EEN DEEL VAN DE GEPERSTE OLIE MEE NAAR HUIS EN BESCHIKTE ZO OVER VOLDOENDE OLIE TOT DE VOLGENDE OOGST.

Tijdens de oorlogsjaren had de molen als  taak bij te dragen aan de olietoevoer naar de bevolking en verwerkte alle zaden, waaruit olie kan worden geperst - naast pompoenpitten, bijvoorbeeld, koolzaad of beukennootjes. Het eigenlijke succes van Pelzmann begon na de oorlog. In de jaren vijftig begon men supermarkten te leveren met pompoenpitolie en gaf men snel de opdracht aan een onafhankelijke vertegenwoordiger om kruideniers in Graz  te bezoeken. En in de regio woonachtige levensmiddelen groothandelaren.

In 1962 nam Franz Pelzmann III het bedrijf over en gemoderniseerde het kleine familiebedrijf. Bijna de gehele omzet met pompoenpitolie werd gerealiseerd in de Steiermark. In de overige provincies van Oostenrijk was pompoenpitolie in die tijd nog een zeer exotisch product dat alleen door "de wilden uit de Steiermark”werd gebruikt.

 

In 1972 is het merk "7 Sonnen" ontwikkeld, waaronder zeven verschillende soorten olie in Oostenrijk werden verkocht met behulp van een verkooporganisatie. Deze olie lijn is momenteel onder de noemer van Pelzmann speciale oliën nog steeds beschikbaar.

WE ZIEN TOE-
KOMST IN GROEN

 

DE FAMILIE PELZMANN ZET VOLLEDIG IN OP HET UNIEKE "POMPOENPITOLIE ACCENT". DAAROM WORDT BIJ ONS THUIS GEEN GELEGENHEID OVERGESLAGEN GEZONDE POMPOENPITOLIE TE GEBRUIKEN BIJ DE LUNCH. ZELFS ALS WE REIZEN IN HET BUITENLAND ONTBREEKT POMPOENPITOLIE NIET IN ONZE BAGAGE.

 

Zelfs in andere
landen dan Oostenrijk,
groeit de vraag naar
Pelzmann pompoenpitolie
gestaag.

In de afgelopen jaren is het omzetaandeel van de export steeds toegenomen. Daarom willen Klaus en Gregor Pelzmann zich in de toekomst naast Oostenrijk ook richten op internationale distributie en consumenten in aanraking brengen met de unieke smaak van pompoenpitolie. De uitdagende missie van Pelzmann is de consument bewust te maken van de extra mogelijkheden van pompoenpitolie, naast het vertrouwde gebruik in salade. Pompoenpitolie, als gezonde en unieke smaakmaker, biedt een schat aan culinaire mogelijkheden voor het verfijnen van allerlei gerechten.